• NAC OldStars

  Interview met Henk Schoone (vv Internos) en Kees van Seters (vv De Baronie)

  Elke woensdagochtend zijn op verschillende amateurverenigingen tientallen NAC OldStars actief op het veld met Walking Football. Walking Football is een voetbalvariant waarbij enkel gewandeld mag worden en fysiek contact niet is toegestaan. Om senioren te stimuleren om samen te bewegen is het project NAC OldStars in 2016 ontstaan. Het sociale aspect staat ook hoog in het vaandel. NAC probeert senioren op deze wijze op een laagdrempelige en structurele manier te laten socialiseren. Henk Schoone (65 jaar) en Kees van Seters (81 jaar) zijn twee fanatieke OldStars met een enorme passie voor de voetballerij. Ze zetten zich graag in voor maatschappelijke doeleinden en zijn daarom ook vaak te spotten bij NAC Football Memories en als scheidsrechter bij de NAC Street League.   

  Beide heren zijn al jaren actief bij hun eigen club. Henk is te vinden als trainer van het Walking Football team, als trainer van een 30+ damesteam en is teammanager van het eerste elftal bij vv Internos. Toen de NAC OldStars opgericht werd, zat Henk in het bestuur bij vv Internos. De club uit Etten-Leur was al gauw enthousiast, wat ervoor zorgde dat er in een korte termijn een Walking Football team werd gecreëerd waarin vrijwel het volledige bestuur ging deelnemen.  

  Kees voetbalt al een jaar of zeven bij vv Baronie en was van kinds af aan druk bezig met allerlei sporten, behalve voetbal. Door zijn zwager werd hij geattendeerd op het Walking Football concept bij vv Baronie. In eerste instantie was hij ietwat huiverig maar door het zien van de techniek die gebruikt wordt, zag hij potentie.  

   

  Elke woensdagochtend staat in teken van de NAC OldStars. Op de eerste woensdag van de maand spelen de aangesloten verenigingen onderlinge wedstrijden en de overige woensdagen trainen de verschillende teams. Naast het bewegingselement draait het ook om het sociale aspect. “Het mooi dat we op deze manier mensen uit een sociaal isolement kunnen halen die het leuk vinden om te voetballen. Het begint met een koffie voor de training of wedstrijd, dat is niet onbelangrijk! De gesprekken voor en na de training zijn fijn, het zijn veel oude Bredaase jongens.”, verteld Kees. Henk kan daar alleen maar mee instemmen.  

  Als we aan de mannen vragen wat het mooiste moment is geweest binnen de afgelopen jaren van de NAC OldStars zeggen beide heren in koor: “de Senior Cup”. Elk seizoen eindigt het NAC OldStarsseizoen met een voetbaltoernooi met de naam de Senior Cup waarin alle verenigingen deelnemen.  

  “Bij het voetbaltoernooi leer je elkaar écht kennen. Je ziet op die manier ook veel mensen en die mensen hebben allemaal een gezamenlijk doel, lekker bewegen en voetballen. Er worden geen punten bijgehouden op het toernooi dus het competitieve element is eruit gehaald.”  

  Naast het toernooi vonden ze ook de andere sociale activiteiten een succes zoals de kerstlunch afgelopen december. Beide heren vinden het tevens een project om aan te raden voor als je wilt blijven bewegen maar niet meer gaat zoals in de jonge jaren. Volgens Kees is het een vorm van beweging die je in normale omstandigheden niet zult doen. “Het is in teamverband maar zonder enorme verplichtingen, als je een keer een training niet kunt komen is dat niet erg. De saamhorigheid is ook erg prettig.”. 

  Wilt u meer weten over NAC OldStars? Of wilt u deelnemen aan een proeftraining bij een van de verenigingen? Neem dan vrijblijvend contact op Nikki de Groot via maatschappelijk@nac.nl 

  TV opname voor ZuidWest TV2.